Tájékoztató egészségügyi dolgozóknak

Tisztelt Kollégák!

A COVID-19 elleni védőoltást megyénkben a PAMOK oltópont szervezi. Az oltások beadását 2020. december 31-én megkezdték. A MOK nem vesz részt az oltás szervezésében. Viszont segítünk a hírek, néha akutan változó szabályok, ismertetésében. Ezért mindenkit kérünk, hogy a tájékoztatókban megadott e-mailen érdeklődjenek az oltópontnál, kérdés esetén. Hiteles és hivatalos információt továbbra is a PAMOK és az NNK  honlapján találnak. Minden tagunkat kérjük, segítse az oltás szervezését, hatékony lebonyolítását azzal, hogy a legfrissebb információt saját környezetében eljuttatja az oltandó személyekhez.

Az oltandók definícióját itt találják:  https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/932-a-covid-19-vedooltasra-jelentkezesi-hely-az-egeszsegugyi-es-egeszsegugyben-dolgozok-szamara

A PAMOK honlapja itt érhető el: https://www.petz.gyor.hu/covidoltas

Mivel az események néha napokon belül is változnak, váratlan helyzetek adódnak, ezért javasoljuk, hogy mindenki kövesse a legfrissebb híreket, mielőbb jelentkezzen. Különösen a nem nagyobb intézetben, a kizárólag magán ellátásban dolgozó kollégák esetében fontos, hogy számukra is elérhetőek legyenek az esetleges akut változásokról szóló hírek. Erre ezidáig a szociális médiákon működő szakmai csoportok bizonyultak a leghatékonyabbnak.

Mindenkinek jó egészséget kívánva, tisztelettel: Dr. Szijjártó László MOK GYMSM TESZ Elnök

Győr, 2021.01.05.

 

Az alábbiakban az információk naprakészsége miatt, olyan weboldalak linkjeit soroljuk fel, ahol pontos, naprakész információkat szerezhetnek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezt a listát folyamatosan bővítjük.


Mental-for-Doctors sajtóközlemény

Az alábbi linkre kattintva olvashatja a Mental-for-Doctors által, az egészségügyben dolgozók javára kiadott sajtóközleményt.

Mental-for-Doctors sajtóközlemény


Gyakran Ismételt Kérdések A koronavírus miatti veszélyhelyzet munkajogi hatásai

Az alábbi linken elérhető fájlban olvasható válaszok a MOK Győr-Moson-Sopron Megyei TESZ álláspontját tükrözik, jogi tanácsnak nem minősülnek, egyedi esetekben a válaszok vagy a hatóságok álláspontja az alább olvashatóktól eltérhetnek.

Speciális, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kérdések

 

Javaslat Koronavírus járvány alatti e-orvosi ellátásra

A következő két dokumentum a járvány idején működő telemedicinális ellátáshoz nyújt segítséget.

 

További hasznos tájékoztató anyagok


A Magyar Orvosi Kamara elnöksége, a kamarai tagok észrevételei alapján további javaslatokat terjesztett az Operatív Törzs elé. A teljes feljegyzés az alábbi linken érhető el.

Feljegyzés az Operatív Törzsnek

 

MASZK HIÁNY enyhítésére: RENDKÍVÜL FONTOS új vizsgálat: hogyan és hányszor dekontaminálhatók az N95 maszkok?

A Stanford Egyetem és a 4C Air Inc. (USA) kutatása szerint a következő módszerek megbízhatók, legalább is E. coli tesztek alapján:

  1. 75 oC-os levegőn tartás 30 percen át – 20 alkalom után sem romlott a szűrőképesség és a rögzítőszalag is megőrizte elaszticitását
  2. UV fény 30 percen át – 20 alkalom után sem romlott a szűrőképesség
  3. Gőzkezelés (forró vízgőz) 10 percen át – max. 3 alkalommal, utána romlik a szűrőképesség.

Az alkoholos és a klóralapú fertőtlenítős dekontaminálás abszolút ellenjavallott. További részletek a forrásban.

 

Védőfelszerelések

Az alábbi felsorolásban különböző védőfelszerelések beszerzésére találnak árajánlatokak.